Svalt intresse för att köpa loss lägenheter

Förhållandevis få av bostadsföretaget Akelius hyresgäster i Halland vill köpa loss sin lägenhet och ombilda till bostadsrätt, enligt Akelius marknadschef Fredrik Lindgren.

– Det har varit ganska svalt intresse, säger han.

Är du förvånad?

– Det var väl ett frågetecken hur det skulle vara. Vi såg ett intresse men det var inte det stora intresse som man kanske skulle kunnat tro.

För ett år sedan gick Akelius ut med förfrågningar i ett tiotal fastigheter i Halmstad och Kungsbacka. Hittills har ett hus i Kungsbacka sålts och en fastighet i Halmstad har sagt ja till ombildande.

Förfrågningar till hyresgästerna
I de fastigheter där någon hyresgäst hörde av sig och ville köpa sin lägenhet gick Akelius ut med förfrågningar om att bilda bostadsrätt. Totalt i Halland rörde det sig om ett tiotal fastigheter.

Men för att det sen ska bli en ombildning krävs att två tredjedelar av lägenhetsinnehavarna vill köpa sin lägenhet. Hittills har det bara skett i en fastighet med 24 lägenheter på Nygatan i Kungsbacka, och på Torsgatan i Halmstad där en försäljning på gång i ett hus med 115 lägenheter.

Trögare i Halland
Fortsatta diskussioner förs också om ett par andra fastigheter i Halmstad och ytterligare en i Kungsbacka.

Men det går betydligt trögare i Halland än i storstadsregionerna där intresset har varit väldigt stort, säger Fredrik Lindgren.

– När man kommer bort från de tre största orterna så är det ett svalare intresse.

Vad tror du det beror på?

– Det är mycket vana, skulle jag kunna tänka mig. Finns det ingen etablerad marknad för bostadsrätter på orten så kan det kännas lite osäkert att gå i bräschen och bli först ut, säger Fredrik Lindgren, marknadschef på Akelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista