Kungsbacka räknar stall och hästar

Nu ska hästarna räknas i Kungsbacka kommun. Sen två veckor tillbaka är en hästinventerare ute för att kartlägga framförallt hur många nya hästgårdar som kommit till sen den senaste inventeringen 2001.

– När vi är ute och åker, jag och mina kollegor, ser vi nya häststall lite överallt. Vårt mål är att ha kontroll på samtliga hästgårdar här, det är därför vi vill göra inventeringen, säger Tina Bodin som är miljö- och djurskyddsinspektör i Kungsbacka kommun.

Fler stall och hästar
I dag finns det 2 600 hästar och 400 häststall registrerade i Kungsbacka kommun. Hundra av de stallen kom till vid den senaste inventeringen, som gjordes 2001.

Nu tror kommunen alltså att man ska hitta ännu fler stall och hästar. Under de två veckor som inventeringen hittills har pågått så har man hittat 20 stall som man inte kände till. De flesta av de är mindre, med mellan en och fem hästar.

Inga kontroller
Just nu rör det sig alltså om en inventering, och inte om några kontroller. Det kommer i så fall senare. Och Tina Bodin säger att det är viktigt att alla hästgårdar, stora som små kontrolleras på samma sätt.

– De större hästgårdarna har ofta förprövats hos länsstyrelsen, och då är det ofta väldigt bra och fina stall. På de mindre stallarna kan det finnas en del brister, så det är lika viktigt att ett litet stall på två boxar får den kontrollen som ett stort stall, säger Tina Bodin.

Inventeringen ska sammanlagt pågå i tio veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista