Hems vd JO-anmäls

Hem:s vd Bo Eliasson JO-anmäls av sex halmstadsbor för att det kommunala energibolaget inte vill lämna ut handlingar som rör bygget av en ny panncentral.

Det material man fått har varit ofullständigt eller förvanskat säger Mats Lundkvist, en av anmälarna, som säger att det finns två skäl till beslutet att JO-anmäla Bo Eliasson.

– Det ena är att vi har uttömt möjligheterna att få ut de här handlingarna på andra vägar och det andra att det är en viktig sak i sig att allmänheten kan få ut allmänna handlingar från offentliga institutioner, och det har åsidosatts här.

Panncentralen som Hem vill bygga i hamnen har visat sig bli betydligt dyrare än planerat, drygt 200 miljoner kronor i stället för 130.

Men inte bara fördyringen har fått kritik utan också att det tunga beslutet fattats av Hem ensamt och inte av kommunfullmäktige, som bara fått information om planerna.

De sex som JO-anmält Hem är socialdemokrater. Men enligt Mats Lundkvist är det inte främst en partipolitisk fråga.

– Det är en demokratifråga i första hand, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista