Halländska fågelarter minskar i antal

Flera fågelarter har försvunnit från de platser i Halland där de tidigare fanns i stort antal. Det visar sig nu när arbetet med en ny halländsk fågelatlas börjat ta form.

Att mycket har hänt med fågellivet sedan den förra fågelatlasen sammanställdes för 25 år sedan oroar Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologiska förening.

– Det halländska landskapet håller på att förmörkas i en förödande takt. För 25 år sedan hade vi mycket jordbruksfåglar inne i skogsbygden på små åkerlappar, de finns inte i dag nästan, säger han.

– Det finns ingen åker i den halländska skogsbygden, de öppna marker som är där är vallar eller betesmarker och de planteras också igen i förödande takt, med gran.

– Gudrun och Per och andra stora kraftiga stormar till trots är det bara granar som gäller och det är så dystert, det är så mörkt i Hallands inland i dag och det är en tråkig upptäckt.

Vilka så kallade jordbruksfåglar är det som minskat kraftigt i antal?

– Framför allt kan du titta på en sån folkkär som sånglärkan, alltså vårens första budbärare. Den har helt försvunnit från skogsbygden och den har minskat mycket kraftigt ute i slättbygden också.

– Men också arter som sädesärla, ladusvala, tofsvipa, hämpling, stenskvätta, alltså väldigt många fåglar som vi tidigare förknippade med jordbrukslandskapet, börjar bli väldigt ovanliga i dag, säger ornitolog Anders Wirdheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista