Simprov under SM i Halmstad

Simkunnigheten minskar i Sverige. Och under SM-veckan i Halmstad uppmärksammar Svenska simförbundet detta genom att låta människor testa sin simkunnighet med ett särskilt vattenprov.

– För mig och för många är det väldigt roligt att vara och bada och jag tycker att det är väldigt viktigt att testa sin simkunnighet nästan varje år. Det är för att man ska kunna ha det roligt, säger Annika Svanström, märkesansvarig på Svenska simförbundet.

Vattenprovets syfte är alltså att människor ska kunna testa sin simkunnighet. Provet börjar med att man ska hoppa i vattnet och doppa huvudet. Sen är det dags att simma tvåhundra meter. Av dessa ska femtio meter vara ryggsim. När det är gjort är man alltså simkunnig.

Det är mest barn som gör vattenprovet och där krävs det ändring tror Annika Svanström.

– Jag tror att det är många vuxna därute som behöver göra det här också och vi jobbar naturligtvis på att belysa det från vuxensidan också. Och är det så att man inte klarar vattenprovet ska man uppsöka sin närmsta simklubb eller simhall och testa sig vidare och kanske gå en kurs. Det finns inget skämmigt i det, säger Annika Svanström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista