Nonchalans att missa pinne i näsan

”Sjukvården nonchalerade vår son”, det säger Agneta Eliasson, efter att hennes 4-årige pojke fått gå med en pinne i näsan i nästan ett års tid. Händelsen är anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Hade inte föräldrarna varit envisa i sina krav på läkarundersökningar är mamman Agneta Eliasson rädd att det skulle kunnat gå riktigt illa för hennes Axel

– Det var för väl att det inte blev värre än så här, jag vågar inte ens tänka på vad som kunde hänt om vi inte upptäckt pinnen, då kunde Axel blivit riktigt sjuk, säger Agneta Eliasson.

– Jag kan tycka att vi fick ett ganska nonchalant bemötande på flera ställen, det var väldigt snabba undersökningar och framförallt vi fick alltid höra ”avvakta och se”, ”snuva är vanligt förekommande hos barn i förskoleåldern” och jag kan tycka att visst kan man avvakta och se, men inte i elva månader, säger Agneta Eliasson.

Det tog nästan ett år och åtta läkare innan pinnen från en klubba upptäcktes i Axels näsa. Han hade då genomgått en jobbig polypoperation helt i onödan och fått äta en hel del penicilin och antibiotika.

Under den här perioden var Axel svag och trött och näsan var hela tiden svårt infekterad, något som också ledde till att han luktade väldigt illa.

– Till slut ville barnen inte sitta bredvid Axel för att det luktade illa om honom. Han blev också retad och kallad snorkråka. Det är kränkande även om man bara är fyra år gammal, berättar Agneta Eliasson.

Nu har Agneta Eliasson och hennes make Håkan anmält flera av de läkare som varit i kontakt med deras son till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Vi som föräldrar skulle vilja bli tagna på allvar när vi kommer ock söker vård, menar Agneta Eliasson.

Också Axels inställning till läkare har påverkats av upplevelsen, säger Agneta Eliasson.

– Han har väldigt stort avståndstagande till läkarkåren. Säger vi att vi ska åka till Halmstad så vill han absout inte åka dit oavsett om vi ska åka dit och köpa glass eller vad vi ska hitta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista