Brand i Halmstad tros vara anlagd

En brand med inledningsvis kraftiga lågor och rökutveckling bröt ut på Storgatan i centrala Halmstad vid halvfyratiden på lördagsmorgonen. Branden var troligen anlagd, enligt polisen.

Det var ett av husen på Storgatan med gårdshus ner mot hamngatan som brann. Polisens tekniker undersöker under lördagen husen.

Byggnaderna, som är från 1600- och 1700-talet, rymmer restaurangerna La Cocaracha och Capri och där finns även kontorslokaler.

Branden fick inledningsvis ett häftigt förlopp men brandkåren fick elden ganska snabbt under kontroll och vid sextiden var elden släckt.

Boende fick evakueras
Ingen människa blev skadad men ett tiotal personer fick evakueras. Kraftiga vindar försvårade släckningsarbetet till en början, säger räddningsledare Anders Persson.

– Det var svårt, framför allt att komma åt fastigheten från Hamngatan, då vinden låg så det var besvärligheter från det hållet. Den stora risken vi haft är brandspridning i och med att det är en äldre byggnad, brandsanktioneringen till angränsade byggnader kan vara tveksam i den här typen av byggnader, säger han.

Tio personer har evakuerats, det gick uppenbarligen bra?

-– Ja, det gick smidigt.

Ingen skadad?

– Nej. Väktaren som släckte den ena brandhärden har besökt sjukhus men mår bra, säger räddningsledare Anders Persson.

Branden verkar ha startat ungefär samtidigt på vindar i två angränsande hus. På det ena stället lyckades en väktare släcka elden. På andra vinden hann branden ta sig och där pågår fortfarande eftersäckning.

Kan ha varit anlagd
Polisens tekniker kommer under lördagen att undersöka platsen och det finns misstanke om att bränderna var anlagda, säger räddningsledare Anders Persson.

– Misstanke finns. Vi har haft bränder på två sidor om en brandvägg och normalt ska det inte kunna ske i det tidiga brandförloppet utan först senare, säger Anders Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista