Handräckning ska göras säkrare

En handbok ska tas fram för hur poliser ska bete sig i samband med att de hjälper myndigheter att hämta personer, ofta psykiskt sjuka, för olika tvångsåtgärder.

Varje år gör polisen i Halland mellan 500 och 600 så kallade handräckningsärenden och de har blivit en allt större del av det dagliga polisarbetet.

– Det tar ganska mycket tid att utföra en handräckning, vi lägger ganska många polistimmar på den typen av ärenden. Det handlar om människor som till exempel är sjuka och ska transporteras någonstans och där man bedömer att polisen måste vara närvarande i samband med detta, säger Peter Eriksson, chef för länsordningspolisen i Halland.

Hur vanligt är det att det förekommer våld i de här situationerna?

– I vissa fall blir det våldsamheter eftersom det handlar om människor som mot sin vilja ska frihetsberövas och då sätter de sig till motvärn.

Den 20 juni sköts en polis till döds under en handräckning i Nyköping.

Därför ska Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen nu diskutera hur handräckningarna ska göras säkrare. Tanken är att detta ska resultera i en handbok för poliserna.

”Dialog och samverkan”
Peter Eriksson hoppas också att samtalen ska leda till ett större informationsutbyte.

– Jag tror det handlar om en dialog och samverkan mellan polisen och uppdragsgivaren, där polisen får så mycket information som möjligt om den människan som ska omhändertas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista