Platser kvar på Högskolan

Fortfarande finns det många lediga studieplatser på Högskolan i Halmstad inför hösten. Fler än förra året. På de treåriga programmen är intresset lika stor som tidigare, men när det gäller de fristående kurserna så har ansökningarna minskat.

Även i landet som helhet så finns det just nu fler lediga platser på kurser och program än vad som brukar finns vid den här tiden.

På Högskolan i Halmstad är det bara inom vårdprogrammen och även några områden inom samhällsvetenskap, exempelvis ekonomi, som man inte kan ta emot fler studenter.

Antalet lediga platser har inte bara att göra med hur arbetsmarknaden ser ut just nu, utan också med hur ansökningarna till högskolestudier har förändrats de senaste åren. Många väntar längre med att söka, ibland ända in till terminsstart. 

Det är något som Högskolan i Halmstad har anpassat sig efter i ganska stor utsträckning. Något exakt platsantal finns det numera inte på kurserna, utan intresset från de sökande får styra.

- Det ställer stora krav både på organisationen och personalen att snabbt ställa om och förbereda sig på andra kurser än vad man hade tänkt från början, säger prorektor Marita Hilliges.

Hon tycker ändå att fördelarna överväger eftersom det är bra om studenterna får gå de program och kurser som de vill, och därmed är motiverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista