Elallergiker söker förgäves bidrag

Elallergikern Anita Ramstedt från Borås har efter att ha bott ute i skogarna kring Varberg till slut lyckats få tak över huvudet i Falkenberg kommun.

På flykt undan mobiltelefoners strålning, elledningar och andra strömkällor har Anita Ramstedt bott i kappsäck också i Halland.

– Från Ästad bondgård till ett utegarage, för att sen bli hemlös ute i skogen i Sibbarp. Jag bodde i min killes bil och sen i en jaktstuga, säger Anita Ramstedt. Sen flyttade hon till det hus i Ullared där hon bor idag.

Anita Ramstedt har förgäves sökt bidrag för att få ett fullständigt elsanerat boende, som skulle kunna göra henne bättre i Borås, Herrljunga, Skellefteå och Norrköpings kommun innan hon bosatte sig i Ullared.

Men hon har ändå stora förhoppningar på att Falkenbergs kommun, som hittills gett henne avslag, ska bevilja henne pengar.

– Jag vill att de ger mig den livsnödvändiga bostadsanpassning som jag behöver för att jag ska kunna bo kvar, så att jag kan tillfriskna och ta bort mitt amalgam som är orsaken och så att jag sen inom några år ska kunna vara ute i arbetsmarknaden, säger Anita Ramstedt.

Anita Ramstedt har överklagat kommunens beslut till länsrätten, som ännu inte fattat sitt beslut i frågan.

För sju, åtta år sedan fick en el-överkänslig person bidrag från Falkenbergs kommun för att sanera sitt hus. Ordföranden i kommunens bygglovsnämnd Ulla Rickardsson säger att det rörde sig om delbidrag till en vägg i ett hus. Fastighetsägaren stod för resten av pengarna.

- Varje ärende är ett eget ärende, säger Ulla Rickardsson.

Nu avvaktar man vad Boverket kommer att ge för direktiv.

- Får vi andra direktiv från Boverket så ska vi ju rätta oss efter dem, men nu finns inte elsanering med, säger Ulla Rickardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista