Kommunen kan få ta över byggarbetsplats

Arbetsmiljöverket överväger att låta Halmstad kommun ta över ansvaret för renoveringen av Brunnsåkerskolan i Halmstad. Anledningen är en inspektion som verket gjorde tidigare i juli av arbetsplatsen och som visar att det finns allvarliga brister i arbetsmiljön.

P4 Radio Halland har tidigare berättat om renoveringen av skolan, när en av entreprenörerna slog larm om stora risker för olyckor och arbetsskador hos den tyska byggfirma som har hand om bygget.

Redan då ansåg en inspektör på Arbetsmiljöverket att situationen var rent ut sagt bedrövlig.

Och när arbetsmiljöverket gjorde en ny inspektion den 19 juli framkom bland annat att damm sprids över hela byggarbetsplatsen och att arbetsplatsen inte städas. Det finns ingen hiss för att transportera byggmaterial.

Dessutom följs inte skyddsinstruktioner, och arbeten utförs utan att byggarbetarna har på sig skyddsutrustning. Bristerna i arbetsmiljön har också skapat en irriterad stämning på byggplatsen skriver Arbetsmiljöverket.

Nu har den byggfirma som ansvarar för bygget två veckor på sig att göra något åt bristerna. Om inget görs förs ansvaret för bygget troligen över på kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista