Nya butiker - inte bostäder i Varberg

Det blir inga nya bostäder på taket till gallerian i centrala Varberg. Istället ska där byggas fler butiker.

Konsumföreningen i Varberg som ligger bakom planerna anser att bostäderna kommer att bli för dyra.

Trots att Konsumföreningen efter olika överklaganden tvingades gå ända upp till regeringen med sina planer att bygga bostäder i nya plan ovanpå gallerian, blir det nu inget av den idén. Hyrorna blir helt enkelt för höga och att bygga bostadsrätter har aldrig varit aktuellt.

I stället vill Konsumföreningen skapa nya butiksytor i ett övre plan, eftersom det till skillnad mot för några år sen idag är brist på centralt belägna handelsytor.

Men då krävs också fler centrala parkeringsplatser, vilket man tänkt sig lösa genom att inrymma närmare 200 platser i ett nedsänkt parkeringsdäck i den nuvarande så kallade Kapsylparken bakom gallerian. Också Stadshotellet som också behöver P-platser för sina gäster finns med på ett hörn.

En stötesten kan vara de träd som finns där,  men Varbergs Bostad har i en utredning konstaterat att träden har skador på rotsystemet och som därför ändå har en begränsad livslängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista