Gatuteaterfestivalen har startat

I dag, onsdag, drar internationella gatuteaterfestivalen i Halmstad igång. I år kommer artister bland annat att ta sig ner för fasaderna på höghusen på Andersberg.

Festivalen brukar präglas av internationella grupper, men i år blir det fler svenska grupper. Festivalgeneralen Ulf Andersson berättar hur han tänkt inför årets program.

– Vi ska försöka bjuda in svenska artister, svenska konstellationer som Naked Ape som uppträder första dagen, som är en internationell grupp med säte i Gävle, säger han.

– Vi har också tre tjejer som gör en cow-girl show, det är också en slags nycirkusartister, den delen har växt fram starkt i Sverige. Men vi vill också ha kvar det spektakulära, en föreställning med dansare i linor tolv meter upp i master.

Det sägs att det här blir den sista internationella gatuteaterfestivalen i Halmstad. Stämmer det?

– Nej, det hoppas jag att det inte blir. Men vi har ju fått ett maktskifte i landet och kulturpolitiken förändras. Samtidigt går vårt treårs-förordnande ut samtidigt som vi står inför ett större EU-samarbete med gatuteaterfestivalen.

– Det är många saker sammantaget som gör att det enda man kan göra säga definitivt är att det är den sista gatuteaterfestivalen i den här formen. Att den sen kommer att förändras är fullständigt klart, säger festivalgeneral Ulf Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista