Tvist om Kompassens lokaler över

Efter fyra domstolsbeslut och två års väntan har Halmstads kommunala fastighetsbolag HFAB nu fått rätt att fritt disponera över sin lokal vid Lilla torg.

Förre hyresgästen som drev restaurang Kompassen får inte överlåta kontraktet på en annan krögare, det har Svea Hovrätt slagit fast.

De många turerna kring Kompassen började med att HFAB ville säga upp kontraktet efter att grannarna klagat på för högt ljud och musik.

I tingsrätten fick HFAB rätt mot restaurangägaren som överklagade och i Hovrätten förlikades parterna. Men det visade sig att man hade olika uppfattning om vad man enats om.

Olika uppfattning
Kompassens ägare menade att han gick med på att flytta om han fick överlåta kontraktet och vissa skulder till någon annan, som HFAB kunde godkänna. Det pratade man om i samband med rättegången.

HFAB såg löftet mer hypotetiskt och ingen av de kandidater som presenterades dög.

Restaurangägaren gick då till hyresnämnden och där fick han rätt att överlåta till en krögare som redan var etablerad i stan.

Sista ordet
Men på HFAB var man inte nöjd så fallet gick vidare till Svea hovrätt som slår fast att restaurangägaren inte kan överlåta hyreskontraktet eftersom det formellt inte är hans längre.

Så efter två år och över en halv miljon kronor i utebliven hyra kan HFAB leta efter en ny hyresgäst.

– Vi tycker det är tråkigt från HFABs sida att det ska behöva ta så här lång tid men samtidigt är det glädjande att vi har fått rätt, säger Ulf Hofstedt som är marknadschef.

Vad kommer att hända med lokalen nu?

– Vi håller på att iordningställa lokalen och parallellt med det letar vi efter en ny hyresgäst.

Ulf Hofstedt säger att man håller alla dörrar öppna men att det kan ta tid innan HFAB hittar någon man är nöjd med. Och en bransch är mindre aktuell.

– Vi kommer att vara väldigt restriktiva vad gäller restaurangverksamhet. Erfarenhetsmässigt så vet vi att det har varit störande för de boende och vi är i grund och botten ett bostadsföretag, säger marknadschef Ulf Hofstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista