Biogasanläggning kan bli dyrare

När anbudstiden för att bygga den planerade biogasanläggningen i Falkenberg nu har gått ut har kommunen fått in ett antal anbud. Men de bud som kommit in innebär en högre kostnad än vad kommunen räknat med på grund av den starka efterfrågan som nu råder på byggmarknaden.

Det betyder att anläggningen blir dyrare att bygga och svårare att få lönsam.

– Om det hotar projektet, det hoppas jag verkligen inte. Det är sånt vi får utvärdera och politikerna ta ställning till, säger Inge Emanuelsson som är stadsbyggnadschef i Falkenberg.

Men det kan bli svårt att nå lönsamhet nu?

– Lönsamheten blir ju mer ansträngd men lönsamheten kommer man på sikt att nå ändå.

Förutom Falkenbergs kommun finns det ett par privata företag, som kommunen nu ska förhandla med om delägande. Vilka det är vill inte Inge Emanuelsson säga på det här stadiet. Och kommunen kommer att reservera en aktiepost för lantbrukare, som kan vilja gå in senare.

Väl i drift ska biogasanläggningen utvinna gas ur gödsel från lantbruk och livsmedelsföretag i närheten, gas som ska säljas på tre tankstationer i Falkenberg. Det som blir kvar kallas biogödsel och kommer att erbjudas gratis till intresserade bönder.

Byggstart i höst
Närmast ska anbuden värderas och sen ska entreprenör utses. Och sen är byggstarten inte så långt borta.

– Vi räknar med att vara klara med utvärderingen i slutet på augusti och  det företag som levererar, projekterar och kör igång förberedelserna. Så i slutet av september eller i början av oktober räknar vi med att kunna sätta spaden i backen, säger stadsbyggnadschef Inge Emanuelsson.

Hösten 2008 ska anläggningen vara i full drift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista