Pasta och bröd blir dyrare

Högre priser på mjöl, gryn och pasta. Det är vad konsumenterna kan vänta sig nu när priset på spannmål ökar kraftigt.

Bara sedan i våras har priserna på spannmål har fördubblats i Europa.

– Det kommer att bli höjda priser i butikerna. Vi har haft väldigt fasta priser i många år på spannmålen och nu har vi fått en ökning detta år, väldigt mycket på grund av omständigheter i världen och även lokalt, säger Nils-Anders Nilsson som är vd på Hallands Frökontor i Getinge, som levererar spannmål till Berte Qvarn.

Större efterfrågan på spannmål
En av anledningarna till det stigande priset på spannmål är att vi konsumerar mer än vi kan producera. Det är bland annat det ökade välståndet i Kina och Indien som har lett till större efterfrågan på spannmål.

Även det dåliga vädret och konkurrensen från etanolfabrikerna påverkar priserna.

”En liten prishöjning”
Men trots den stora efterfrågan tror Nils-Anders Nilsson att spannmålen kommer att räcka.

– Vi har förhoppning om att vi ska kunna klara spannmålen lokalt. Det blir till ett dyrare pris än vad vi har varit vana vid och konsumenten får en liten prishöjning. Priserna går upp när det är en stor efterfrågan och en liten tillgång, så är marknadsekonomin, säger Nils-Anders Nilsson, vd på Hallands Frökontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista