Många nystartsjobb går till män

Hittills har 318 hallänningar fått så kallade nystartsjobb, en arbetsmarknadsåtgärd som funnits i drygt ett halvår.

Nystartsjobben innebär att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift för den anställde lika länge som den har varit arbetslös.

Ojämn könsfördlning
Det är särskilt män, utlandsfödda och lågutbildade som har vunnit på nystartsjobben, säger Magnus Lemon som är analysansvarig på Länsarbetsnämnden.

– Drygt en tredjedel av nystartsjobben har gått till personer som är födda utrikes, och det är en god utdelning. Nästan en tredjedel har gått till dem som inte har gymnasial utbildning och det är också en fördelningspolitiskt vettig utdelning.

– Könsfördelningen är inte 50-50 utan ganska långt därifrån. Mer än två tredjedelar har gått till männen och en tredjedel av nystartsjobben till kvinnor, säger Magnus Lemon.

Hur förklarar man det?

– Det speglar egentligen hur arbetsmarknaden ser ut, att andelen kvinnor som förvärvsarbetar i offentlig sektor är avgjort mycket större är andelen män där och tvärtom i det privata näringslivet. Eftersom nystartsjobben enbart vänder sig till det privata näringslivet är det en spegling av hur arbetsmarknaden ser ut.

Var arbetslös i två år
En av dem som fått nystartsjobb är Angelica Solmaz som idag arbetar på en byggfirma i Trönninge utanför Halmstad.

– I två år hade jag gått arbetslös och jag hade sökt jättemånga jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista