Misstänkta ungdomar släppta

De två tonåringar från Falkenbergs kommun, en 16-årig pojke och en 15-årig flicka, som i tisdags anhölls misstänkta för att förbereda ett mord, släpptes i onsdags kväll.

De båda misstänks för att ha planerat att mörda en jämnårig skolkamrat. Och även om de släppts så står misstankarna om förberedelser av ett mord kvar, säger åklagare Sonja Seligmann och därför fortsätter också polisutredningen.

Det krävs synnerliga skäl om så unga människor som 15- och 16-åringar ska häktas. Istället har de sociala myndigheterna omhändertagit pojken som nu finns på ett behandlingshem.  16-åringen är alltså i praktiken ändå frihetsberövad.

När någon tas om hand enlig lagen om vård av unga måste en utredning följa, en utredning som brukar ta 6-8 veckor enligt 16-åringens försvarare Lennart Johansson, som på torsdagen har besökt pojken på behandlingshemmet och pratat med honom.

Lennart Johansson vill inte uttala sig om vad 16-åringen säger och tycker utan säger till P4 Radio Halland att när det gäller så här unga människor får man vara varlig och låta processen ta lite längre tid än när det gäller vuxna, anklagade för så här grova brott.

De sociala myndigheterna är i stället inkopplade för att ta hand om ungdomarna.

Ett eventuellt åtal kan komma inom ett par månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista