Hektiskt år för räddningstjänst

För räddningstjänsten i Laholm har det hittills varit ett hektiskt år och antalet utryckningar blir troligtvis dubbelt så många som i fjol.

Storm, häftiga regn och även fler bränder i byggnader ligger bakom ökningen.

– Det började redan tidigt i år med stormen Per och sedan har det varit mycket översvämningar och vi har också fått fler utryckningar på brand i byggnad,  säger Pär-Åke Eriksson som är räddningschef i Laholms kommun.

Laholm har tidigare legat mycket lågt när det gäller brand i byggnad, men i år har flera bränder från eldstäder, några köksbränder och 6 anlagda bränder dragit upp statistiken.

De enda larmen som varit färre än väntat är sjukvårdslarmen, som kallas ”i väntan på ambulans”.

Fler larm än normalt
Hittills i år handlar det om över 360 larm för räddningstjänsten om man inkluderar samarbetet med Båstads kommun, och det antalet är vad man normalt kommer upp i på ett helt år.

Totalt i bara Laholms kommun räknar man med cirka 500 utryckningar i år, vilket nästan är en fördubbling.

– Budgeten blir ju ganska ansträngd och mycket av vår budget går ju åt till utryckningskostnader och beredskapshållande åtgärder, säger Pär-Åke Eriksson. Sen är det när vi pratar översvämningar så får vi så mycket bieffekter där vi måste använda ganska mycket entreprenörsverksamhet för att ta dit grus och bygga invallningar med mera.

Åtstramningar väntar
Lite av tappet kan räddningstjänsten hämta in eftersom de externa utbildningarna bland annat till företag har ökat, men för egen del lär det bli åtstramningar.

– Det innebär då att man tiittar på vissa saker som vi kanske skulle ha gjort, utbildningar, övningar, vissa saker som vi ska köpa in och som vi då kanske lägger på framtiden, säger Pär-Åke Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista