Fler hamnar i sjönöd

Allt fler hamnar i sjönöd. Hittills i år har Sjöräddningscentralen i Göteborg fått in 65 fall av sjönöd längs Kattegattskusten. Och Sjöräddningscentralen ser en generell ökning av sådana här fall runt om i Sverige.

I veckan var sjöräddningssällskapet i Bua ute och räddade två nödsatta personer till havs. En man i en segelbåt klockan tio på kvällen. Han hade fått motroproblem och det blåste en 14-15 sekundmeter. En annan man i en roddbåt hade råkat slå sönder sin GPS-antenn när vinden tilltog klockan två på natten.  

De vanligaste orsakerna till att människor hamnar i sjönöd är bristande utbildning, motorproblem eller att saker på båten går sönder. Det berättar Stefan Waltersson, upplysningsman på sjöräddningsstationen i Grötvik i Halmstad.

Sjöräddningsstationen i Grötvik har hand om de fall av sjönöd som inträffar längs kusten mellan Torekov och Falkenberg. Varje år behöver de rycka ut någonstans mellan 30 och 50 gånger för att hjälpa människor i sjönöd.

Stefan Waltersson berättar att det är viktigt att du som båtägare har koll på din utrustning och ser till att allt fungerar innan du beger sig ut på havet. Det är också viktigt att hålla koll på väderleksrapporten.

Hamnar man ändå i sjönöd är rådet att först och främst larma genom att ringa 112.  

- Sen kan man gå in och försök åtgärda, men ring och larma först så att vi hinner ut, säger Stefan Waltersson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista