Ont om honung efter allt regn

En stor del av årets honungsskörd har regnat bort. Regnandet och kylan gör att bina stannar kvar i bikupan, samtidigt som många blommor inte öppnar sig och ger nektar.

- Det såg lovande ut ända fram till maj, mitten på maj, sen har bara bina ätit upp allt de samlat in, säger Allan Cederholm, ordförande i Varbergskretsens bioodlarförening.

Han räknar med högst en halv normalskörd av honung per bisamhälle.

- Snittet här i Halland ligger runt 30 kilo per samhälle, men det blir det inte i år, säger Allan Cederholm.

Likadant är det i landet som helhet med undantag för de nordligaste delarna. I Göteborg och Bohuslän tror man bara på en tredjedels normalskörd, men där hoppas man fortfarande på ljungen, som det inte finns lika gott om i Halland.

Men en förutsättning är att regnet uteblir och temperaturen stiger till mer än 20 grader för annars släpper inte ljungen till någon nektar. Vissa år blir det knappt något alls

Det här är är ett av de sämre åren enligt Allan Cederholm.

- Det hjälper ju inte om det blir varmare på hösten, om det inte är nåt som blommar. Det måste finnas växter som blommar annars kan inte bina livnära sig, säger Allan Cederholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista