Fullt upp för länets räddningstjänster

Storm och olyckor i norr, och översvämningar och brinnande hus i söder. Länets räddningstjänster har haft mycket att göra i år. Som Hallandsekot berättade i torsdags har antalet utryckningar nästan fördubblats i Laholms kommun, men även i övriga länet pekar statistiken uppåt.

I Halmstad har utryckningarna ökat med 22 procent och det är framför allt bränder i byggnad som ökat. Med 71 procent, och det finns ingen riktig förklaring, enligt räddningschef Hans Ekberg.

Bränderna på Lundgrens gjuteri, Vallås sjukhem, Grand hotell och nu senast på Storgatan har alla krävt större insatser av brandkåren, och eftersom många andra byggnader också brunnit drar det upp utryckningsstatistiken rejält i Halmstad.

Pyromandåd och stormen Per
Precis som i Laholms kommun har även utryckning på grund av stormskador ökat efter Pers härjningar, och det har även räddningstjänsten i Hylte känt av. Ökningen i Hylte beror också på bränder i byggnader bland annat efter pyromandåden i Unnaryd.

Falkenberg är den enda kommunen i länet som haft lika många utryckningar i år jämfört med samma period i fjol. Men larmen har varit av lite annan art. De mindre gräsbränderna har minskat medan trafikolyckorna ökat.

Även i Kungsbacka har räddnigstjänsten åkt på många olyckor och oljeutsläppet i Kungsbackaån tog mycket tid och kraft i anspråk.

Sjukvårdslarm
I Varberg gjorde stormen Per att den typen av utryckningar gick från en till 21, men största ökningen där beror på att man kommit långt med sjukvårdslarmet i väntan på ambulans.

70 gånger har Varbergs brandkår ryckt ut för att man haft kortare väg än ambulansen och den ökningen är bra säger räddningstjänstens Lars-Erik Larsson.

- Det är väldigt omtyckt både bland egen personal och allmänheten, som då får tidigare hjälp. Det ska ju vara, påstås det i någon utredning, det mest kostnadseffektiva som man gör, säger Lars-Erik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista