Ökad brandtillsyn övervägs

De många bränderna i Halmstad i år bekymrar räddningstjänsten som funderar på att börja med tillsyn även i flerbostadshus.

Det finns också planer på att kräva brandsläckare i flerbostadshus eftersom eftersom det är i bostäder som flest personer skadas eller omkommer i bränder.

– Vi måste försöka titta på vad vi kan göra för motåtgärder. Tyvärr har vi haft två stycken i Halmstad i år som omkommit till följd av brand, säger Hans Ekberg, räddningschef i Halmstad.

Stickprovskontroller övervägs
De allra flesta dödsbränder inträffar i bostäder och räddningstjänsten överväger att göra stickprovstillsyner ute i bostäder för att se hur det ser ut, kanske framförallt i trapphus och säkerställa att det går att komma åt att utrymma, till exempel med en brandstege.

I normala fall gör räddningstjänsten bara tillsyn i publika lokaler, men eftersom bostäderna statistiskt är mer olycksdrabbade borde de också granskas menar Hans Ekberg.

Dödsfaror i trapphus vanliga
Hans Ekberg har nämligen själv noterat att det ofta ser illa ut med blockerade trapphus där det ibland till och med står mopeder med bensin i tanken.

– Man börjar möblera i trapphusen, och det är totalt vansinnigt. Det gör att det blir en rökutveckling som gör att du rökfyller trapphuset och dessutom har du en brandkälla så i princip kan det bli en övertändning i hela trapphuset. Då är du totalt inlåst och har inte ens chans att komma ut, säger Hans Ekberg.

Räddningstjänsten har också planer på att kräva brandsläckare i flerbostadshus, idag är det bara krav på brandvarnare.

– Varje fastighetsägare är ju ansvarig att hålla ett skäligt brandskydd och vi för en diskussion om det är rimligt att kräva att det finns tillgång till brandsläckare, säger Hans Ekberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista