Högskolan i Halmstad påverkas inte

Högskolan i Halmstad kommer inte att påverkas speciellt mycket av förslaget från den nya chefen för Högskoleverket Anders Flodström, enligt rektor Romulo Enmark.

Anders Flodström vill ha färre universitet i framtiden, att dagens 14 statliga universitet ska minskas till fem. Och Högskolornas uppgift ska enbart vara att ge studenterna grundutbildning.

Förslaget innebär att Sverige i framtiden skulle ha fem universitet i områdena Södra Sverige, Västsverige, Linköping/Norrköping, Stockholm/mälardalen och Norrland. Tanken är att det här ska göra så att de svenska universtiteten mäter sig med universtiteten i exempelvis USA eller Kina.

Romulo Enmark, rektor för Högskolan i Halmstad tycker att det som är bra med förslaget är att det är för många som vill bli breda universitet.

- Det har Sverige svårt att finansiera, säger Romulo Enmark.

Han tror inte att Högskolan i Halmstad kommer att påverkas speciellt mycket.

- Jag skulle tro at det skulle bli ganska snarlikt. Vi har redan genomfört mycket av det som man efterlyser. Vi har en specialisering på tre områden, säger Romulo Enmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista