Många dumpar reptiler ute

Allt fler reptiler släpps ut i det fria, särskilt under sommarmånaderna. Och det kan vara skadligt både för djur och människor.

För Roland Norrman, som driver Tropikcenter i Halmstad, är trenden tydlig:

– Vi får ta emot reptiler som folk hittar ute i naturen, endera kommer de hit med dem eller så får vi åka och hämta dem. Vattensköldpaddor är vanligt, men också ormar och ödlor lämnas ute i naturen, säger Roland Norrman.

Det finns flera skäl till att reptilerna släpps ut i det fria, tror Roland Norrman:

– Hobbyn har blivit såpass stor och sen börjar sommarledigheterna och man vill kanske åka på semester. Förr var det sommarkatter man lämnade efter semestern, nu tror jag man vill bli av med sina reptiler innan man åker iväg.

Risker kan finnas
På länsstyrelsen i Halland ser man biologiska risker i att reptiler som släpps ut konkurrerar med inhemska arter och att de dessutom kan sprida sjukdomar till inhemska ödlor och ormar i Sverige. Roland Norrman säger att riskerna inte är så stora, men vissa reptiler har lyckats överleva och föröka sig här.

– Strumpebandssnok har lyckats, säger Roland Norrman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista