Färre båtstölder i Halland

Stölderna av båtar och båtmotorer minskar i Halland och i hela landet. Det visar statistik från försäkringsbolagen och från polisen.

Men det finns också motstridiga uppgifter, som snarare pekar på en ökning. Det handlar då om mindre båtar och båtmotorer, som inte alls är försäkrade i samma omfattning som större och dyrare båtar.

– Om vi ser till våra siffror, så är det en klar minskning om vi ser de senaste åren. Trenden är 50 till 60 procent färre stölder av båtar och båtmotorer, men ser man till Larmtjänst som får uppgifter från polisen om alla stölder så har de tvärtom en 50-procentig uppgång av antalet stölder i Västra Götaland, dit Halland tillhör, säger Lisbeth Björfjäll som är kommunikationschef på Länsförsäkringar i Halland.

Beror det på att det är fler som låter bli att försäkra?

– Det kan man ju bara spekulera om, säger Lisbeth Björfjäll.

Flera polistillslag mot ligor
En av anledningarna till att båtstölderna gått ner är att polisen har slagit till mot internationella ligor, som är specialiserade på att stjäla stora och dyra båtar och båtmotorer.

En lag som kom 2003 har också gjort det svårare för köpare att hävda att ett köp av en båt eller en motor skett i god tro.

Båtägarna vaktar sina båtar mer
I många småbåtshamnar i Halland går också båtägarna vakt nattetid, vilket också minskat stölderna av framför allt utombordsmotorer, men också av stölder av stora båtar.

– Ja man kan väl säga hittills i år är det en stor båt som är stulen och ingen liten båt alls, 2005 var det 24 båtmotorer och fyra stora båtar som stals, men året är ju inte slut än, säger Lisbeth Björfjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista