Många vill köpa loss tomt

Många stugägare i Apelviken i Varberg är intresserade av att köpa loss sina arrenderade tomter av kommunen.

En detaljplaneändring gör det nu möjligt att bygga ut husen till 75 kvadratmeter, men det är också en höjning av arrendeavgiften som gör att många stugägare själva vill äga sina tomter.

En av stugägarna som tagit initiativ till att få friköpa sin tomt är Kjell Johansson.

– Vi gjorde en enkätundersökning förra året där det visade sig att sextio procent var intresserade av att köpa loss sin tomt, säger Kjell Johansson.

Minst 55 är intresserade
Och hittills har 55 stugägare ansökt om att få friköpa sin tomt, via den blankett som Kjell Johansson och några andra delat ut, men troligtvis kommer fler att droppa in då närmare 200 blanketter delats ut.

Förutom att det nu finns en detaljplan är många av stugägarna trötta på de kraftigt höjda arrendeavgifterna. Kommunen begärde en höjning med omkring 100 % för de kommande 5 åren eller 12 000 kronor. Målet är nu överklagat och ligger nu i arrendenämnden.

Hoppas på rimligt pris
Kjell Johansson hoppas att han och stugägarna ska få köpa sina tomter till vad han menar ett rimligt pris, i nivå med vad kommunen tog betalt för ett näraliggande villaområde.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gösta Bergenheim, säger till P4 Radio Halland att priset är en senare sak och ska förhandlas, men att han personligen är positiv till att låta stugägarna ska få köpa sina tomter.

Kjell Johansson menar att priset är en förutsättning för att folk ska våga investera i bland annat en nödvändig upprustning av dräneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista