"Sillfisket måste räddas"

Tänk inte bara på Östersjön, för då kommer snart det halländska sillfisket att vara helt försvunnet och stora ekonomiska värden förlorade. Den uppmaningen riktar länsstyrelsen i Halland till jordbruksdepartementet.

Den svenska sillflottan är för stor för att det ska bli någon lönsamhet för fiskelagen.

För att få till en omstrukturering har Fiskeriverkat lanserat ett förslag som går ut på att fiskarna ska kunna överlåta sina sillkvoter, i framtiden möjligen också köpa och sälja kvoter.

Samtidigt vill man måna om det småskaliga sillfisket i Östersjön, och föreslår att det där ska finnas specialregler.

Begär samma villkor
När länsstyrelsen i Halland nu ger sin syn på förslaget om det framtida sillfisket begär man i skarpa ordalag samma villkor.

För inte så länge sen fanns det åtta sillfiskebåtar i Halland, i dag är det bara två.

Starka ekonomiska intressen i Göteborgsområdet har, med de överförbara kvoterna som utgångspunkt, köpt upp de halländska båtarna, och det underlag som sillfisket tidigare bidrog med för att bevara det halländska fiskets infrastruktur har försvunnit, skriver länsfiskekonsulent Peter Norell.

Kräver samma möjligheter
Det här är en utveckling som går på tvärs mot det arbete länsstyrelsen, yrkesfiskarna och Region Halland bedriver för att utveckla marknaden för det halländska fisket, och lönsamheten för länets fiskeindustri.

För att lyckas med det arbetet är det nödvändigt att rädda det halländska sillfisket, menar Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kräver därför för Skagerack och Kattegatt samma möjlighet för fartyg upp till 24 meter att etablera sillfiske för en lokal eller regional marknad och samma specialkvot för sill som Fiskeriverket vill ge fiskarna i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista