Europaanpassad högskola

Studenterna som börjar på Högskolan i Halmstad om några veckor kommer att möta en hel del förändringar. Alla program och kurser har nämligen Europaanpassats till den så kallade Bolognaprocessen.

Studenterna som börjar på Högskolan i Halmstad om några veckor kommer att möta en hel del förändringar. Alla program och kurser har nämligen Europaanpassats till den så kallade Bolognaprocessen.

Totalt har 45 europeiska länder anslutit sig till processen och tanken är att en examen vid Högskolan i Halmstad ska kunna användas i hela Europa.

Bland annat ändras poängsystemet så att varje termin ger trettio poäng i stället för tjugo.

Positiv rektor
Romulo Enmark, rektor för Högskolan i Halmstad, är positiv tillförändringarna.

– Jag tycker de är jättebra, det är en anpassning till Europa. Jag tycker det är bra för studenterna att kunna ge sig ut till andra lärosäten med det de har i bagaget, att även söka jobb med det de har i bagaget, så att det blir lätt översatt, säger han.

Högskolan i Halmstad har arbetat i flera år med att anpassa program och kurser till Bolognaprocessen.

Tre nivåer på utbildningen
En förändring är att högskoleutbildningen delas in i tre nivåer. Grundnivån är på tre år och motsvarar dagens kandidatexamen. Den avancerade nivån är på ett eller två år och motsvarar en magister- eller masterexamen. Den tredje nivån på fyra år liknar dagens doktorsexamen.

Kursplanerna förändras också. De ska innehålla tydlig information om vad studenterna förväntas kunna efter att de läst klart en kurs.

Studentkåren också nöjd
Ulrika Sellman, kårordförande för Halmstads studentkår, är positiv till förändringarna. Hon har även fått reaktioner från en del studenter.

– Som alltid när man byter system brukar det vara lite krångligt i början. Men jag tror att det kommer att bli positivt med Bolognaprocessen, man har ju lagt extremt mycket arbete på det över hela Europa, så jag tror att det kommer att bli positivt, säger kårordförande Ulrika Sellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista