Lång väntan på körkort

Köerna till att få ta körkort är mycket långa på flera orter i Halland. Orsaken är bland annat att många vill ta körkort just nu, många har också god ekonomi och vill lägga sina pengar på att ta körkort.

I Falkenberg måste den som vill göra körprovet vänta till i början av oktober. Och väntetiden för teoriprovet är ännu längre. Första lediga tid för teoriprovet är nämligen den 17 oktober.

– Det är tråkigt. Det som är problemet är att de måste underhålla körningen hemma när väntetiden är så lång, men visst är det bittert för eleverna, säger Jörgen Johansson som är körskolelärare i Falkenberg.

I Halmstad är väntetiderna också långa. Där får den som ska skriva teoriprovet vänta en månad på att få en tid. Och väntetiden till att få göra körprovet ligger på ungefär sex veckor.

Jan-Erik Emanuelsson, chef för Vägverkets kontor i Halmstad tror att det blir svårt att minska köerna på kort sikt. Under några år framåt kommer många ungdomar att vara i ”körkortsålder” och det tar lång tid att få fram inspektörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".