Omöjligt tanka alkylatbensin

Sjöfartsinspektionen tycker att allt för få båtägare använder miljövänlig alkylat bensin. Därför planeras en nationell strategi för att få ner utsläppen från småbåtarna. Ingen av de halländska hamnarna har pumpar med alkylatbensin.

Intresset från båtägarna är för litet säger Kerstin Dantoft, hamnkapten i Getteröns småbåtshamn i Varberg.

– Ingen har frågat efter det, säger hon.

När Getteröns småbåtshamn skaffade sina pumpar stöttade kommunen ekonomiskt. Men från politikerhåll talades det aldrig någonsin om miljövänlig alkylatbensin, säger hamnens styrelseordförande Ingmar Karlsson.

Lika tyst i frågan var det i Halmstad när kommunen skaffade sina bränslepumpar vid Nissan 2005. Torsten Rosenkvist är teknisk chef.

– Politiskt var man väldigt angelägen att få den här tankningsmöjligheten till stånd. Alkylatbensinen diskuterades inte alls då, säger Torsten Rosenkvist. 

Trots att alkylatbensinen tar bort upp mot 90 procent av kolväteutsläppen är alltså intresset svagt. Mackarna säger att ingen vill tanka och båtägarna som vill har ingenstans att tanka.  

– Jag har inte haft tillgång till det, det är bara fråga om tillgänglighet säger båtägaren Arne Kastberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".