Betydligt fler än vanligt.

Många mygg i Halland

Den regniga sommaren har gjort att det har kläckts ovanligt många myggor i södra Sverige och Halland nu i slutet av sommaren. Enligt insektsforskaren Jan Lundström vid Uppsala universitet handlar det om så kallade översvämningsmygg.

Myggen har kläckts i översvämmade våtmarker och på grund av den senaste veckans värme och höga luftfuktighet har de blivit extra aktiva och aggressiva, säger Jan Lundström.

I Sverige finns 47 olika arter stickmyggor och de kan delas in i två sorter; skogsmyggor, som oftast lever i början av sommaren, och översvämningsmyggor, som dyker upp efter regnperioder.

För att skydda sig mot myggbett rekommenderar Jan Lundström att man klär sig heltäckande och smörjer in sig med myggmedel.

– Skulle du ändå drabbas av kliande myggbett finns olika huskurer men det viktigaste är att inte klia på bettet, för då kan det sitta kvar hela sommaren, säger Jan Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".