Regnet drabbar grönsaksodlarna

Sommarens regniga och kalla väder kommer att slå hårt mot många grönsaksodlare.

Dels har grönsakerna inte växt ordentligt på grund av att det varit för vått, dels finns det också hela åkrar som stått under vatten och då har skörden förstörts helt och hållet.

– På det här lökfältet som varit översvämmat av vatten är plantorna till stor del döda, så det blir ingen skörd, säger Bengt Nilsson som är grönsaksodlare i Ljungby utanför Falkenberg.

Alla grönsaker har påverkats
Förutom lök odlar Bengt Nilsson även morot, vitkål, palsternacka och rödbeta. Alla dessa grönsaker har påverkats av sommarens blöta och kalla väder.

Bengt räknar med att skörden i år kommer halveras, dels för att den har dränkts helt och hållet, dels för att det växt för dåligt på grund av att det varit för blött.

– Det blir ekonomiskt mycket kännbart.

Hur kommer jag som konsument att påverkas?

– Det är ju inte enbart här hos mig som det har regnat så mycket utan jag tror det kommer att bli en brist lite överallt. Jag tror att priserna kommer vara lite högre i år, säger grönsaksodlare Bengt Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".