Domstensrättegången fortsätter

Under torsdagen drar rättegången mot Domstensligan igång igen i hovrättens säkerhetssal i Göteborg. Både åklagaren och tre av de dömda har överklagat tingsrättens domar från juni.

Åklagaren vill att rätten ska döma de inblandade till strängare straff, de dömda vill få sina straff sänkta.

Långa fängelsestraff utdömdes
Tingsrätten ansåg att en 35-årig man kunde ses som huvudman och han dömdes därför till tolv års fängelse. Lika långt straff fick en 37-åring. Båda är från Halmstad. En kurir från Norrköping fick tio års fängelse. Andra inblandade fick låga straff eller frikändes.

Greps efter polisspaning
Ligan smugglade förra hösten 270 kilo cannabis från Amsterdam till Helsingör, där det sedan i omgångar lastades i en gummibåt och kördes över till Sverige. Men polisen kom hanteringen på spåren, bytte ut den sista lasten cannabis mot ofarligt material och kunde gripa ett par av smugglarna när båten kom i land i Domsten norr om Helsingborg.

Huvudmannen förnekar inblandning
Den 35-årige huvudmannen har överklagat och säger att han över huvud taget inte var inblandad i smuggelhärvan. 37-åringen har överklagat för att han anser att tingsrätten inte tagit bevisvärderingen på det allvar som lagen kräver. Och kuriren, som var den ende som berättade om verksamheten i tingsrätten och därför känner sig hotad av de andra, anser att hans öppenhjärtighet ska medföra kortare straff.

Åklagaren Margareta Bong å sin sida vill att huvudmannen ska få ett ännu hårdare straff och att de män i ligan som frikändes ska fällas för delaktighet i det här grova narkotikabrottet.

Rättegången beräknas hålla på till nästa fredag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".