Öppning för att rädda kvar skolskog

Den omtyckta och omtalade skolskogen som Elias Fries-skolan i Hyltebruk använder för utomhusundervisning kan nu komma att räddas. Ägaren Bergvik Skog AB är öppna för dialog om kommunen erbjuder de ett annat skogsområde.

- Det skulle väl vara att erbjuda oss nån annan liknade skogsmark, då är vi villiga att byta, säger Bernt Bjöörn som är fastighetschef för Bergvik Skog i Halland.

Häromdagen berättade P4 Radio Halland att ägaren till skogen, Bergvik Skog, sagt upp avtalet med Hylte kommun. Det för att de inte fått byta området där skolskogen ligger med annat skogsparti som kommunen hade till försäljning.

Det uppsagda avtalet som innebär att Elias Fries-skolan i Hyltebruk från och med årsskiftet inte längre har rätt att använda skolskogen för utomhusundervisning, har väckt starka känslor hos elever, föräldrar, lärare och rektorn på skolan.

En före detta elev skriver till och med i ett mejl till kommunen att om skolan blir av med skolskogen så är det som att riva hälften av skolan, så mycket betyder skogen för Elias Fries.

Men nu ser det alltså ut som att skolan trots allt kan komma att få behålla skogen, om Hylte kommun och Bergvik Skog kan komma överens om att byta skog med varandra.

Lennart Ohlsson, som är kommunstyrelsens ordförande i Hylte säger att han kommer att politiskt försöka förankra ett förslag om att byta ett område som är ungefär dubbelt så stort som skolskogen mot skolskogen.

- Det måste vara ekonomiskt rimligt, men så länge det är det kommer vi naturligtvis att försöka säkerställa skolskogen, säger Lennart Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".