Nya besked om Örjansskolan från sd

Sverigedemokraterna i Halmstad har ändrat sig i frågan om Örjansskolans framtid. Om man inte får ett klarare besked från oppositionen så kommer de tre ledamöterna att lägga ner sina röster när kommunfullmäktige röstar om budgeten. Men sd får mothugg från socialdemokraterna. All information finns tillgänglig säger kommunrådet Ingegerd Sahlström.

Genom att ändra hur man tänker rösta så öppnar vågmästarna Sverigedemokraterna för alliansens förslag som går ut på att man lägger ner Örjansskolan och istället bygger en ny skola på Frennarp.

Gunnar Malmström har tidigare sagt till P4 Radio Halland att partiet vill bevara Örjansskolan och att man inte som alliansen bedömt tror att det skulle vara billigare att bygga en ny skola än att renovera. Skulle Sverigedemokraterna röstat nej till en nedläggning så skulle man gått på oppositionen och socialdemokraternas linje som innebär att bevara Örjansskolan.

Men nu är alltså senaste beskedet att Halmstads Sverigedemokrater kommer att lägga ner sina röster när frågan inom kort tas upp i fullmäktige. Det eftersom man enligt Gunnar Malmström inte får några besked från oppositionen om vad de vill göra med skolan i framtiden.

- Vi misstänker att på sikt, med socialdemokraternas idé, så kommer hela Örjansskolan att omvandlas till någon form av integrerad kulturskola, och det var ju definitivt inte det vi hade tänkt oss, säger sverigedemokraten Gunnar Malmström.  

Det socialdemokratiska kommunrådet Ingegerd Sahlström reagerar kraftigt på Gunnar Malmströms uttalande. Hon kallar det för ”skitsnack” och säger att det finns hur mycket upplysningar runt omkring den tilltänkta Örjansskolan och kulturskolans tilltänkta flyttning dit.

- Vi har sagt att Örjansskolan ska renoveras och användas så som den används idag, plus att kulturskolan skulle kunna få möjligheter att flytta in, säger Ingegerd Sahlström.

Det politiska läget i Halmstad har ju blivit minst sagt komplicerat eftersom inget av de etablerade partierna gärna vill samarbeta med ett parti som har så kontroversiella åsikter om svensk invandringspolitik. Och oviljan att samarbeta skapar den här röriga situationen, menar Gunnar Malmström. Han hävdar att ingen av sidorna ger klara besked om vad de vill.

- Korten är inte på bordet från båda sidor. Här går alltså mer eller mindre en avgrund i uppfattningar där ingen av sidorna vill spela med öppna kort, säger Gunnar Malmström.

Men det tillbakavisas av Ingegerd Sahlström.

- Det är inte så att vi mörkar eller sitter och konspirerar. Vi talar om vad vill i våra budgetar och med det är vi hur öppna som helst, säger Ingegerd Sahlström.

- De verkar ju tycka en sak den ena veckan, och en sak den andra veckan, säger Ingegerd Sahlström om Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".