Astronomen Marie Rådbo är en av årets pristagare (foto:Scanpix).

Hallands Akademipristagare utsedda

Hallandsakademin presenterade på måndagen årets pristagare till de pris som akademin delar ut varje år. En av pristagarna är astronomen Marie Rådbo som får Getinges Kultur- och Vetenskapspris.

Marie Rådbo är uppvuxen i Hylte och har bland annat arbetat vid rymdobservatoriet på Råö, Onsala. Hon har också skrivit och medverkat i en lång rad populärvetenskapliga böcker om astronomi.

Ringhalspriset tilldelas företagarna Staffan Dahlström och Nicolas Hassbjer. De är grundare av företaget HMS Industrial Networks med huvudkontor i Halmstad. HMS utvecklar, producerar och marknadsför intelligent kommunikationsteknologi för automation.

Stora Ensopriset 2007 går till biträdande professor Jan-Olof Dalenbäck, från Veddige. Jan-Olof Dalenbäck har bland annat studerat tekniken och ekonomin bakom användningen av solenergi för uppvärmning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".