Bra testår för genmodifierad potatis

Bladmögel har varit ett stort problem för potatisodlarna i Halland den här sommaren i spåren av allt regn. Ändå har det varit ett bra testår för den genmodifierade potatisen som odlas i trakten kring Eldsberga utanför Halmstad.

Potatisen är genetiskt ändrad för att stå emot just bladmögel.

– Det ser ganska bra ut. Vi har haft väldigt mycket bladmögelsangrepp i år i odlingen men vi har fått ett bra urval, säger Kristofer Vamling på Plant Science Sweden som odlar potatisen.

Fler testodlingar krävs
För att få fram den här potatissorten har forskare tagit gener från en potatis som lever vilt i Amerika och satt in i en vanlig odlad potatis. På så sätt har de fått fram en sort som står emot bladmögel.

Men det dröjer ett tag till innan den här genmodifierade potatisen kan vara tillgänglig för odlare. Det eftersom det måste göras fler testodlingar för att få fram den bästa potatisen.

Inte lika mycket bekämpningmedel
En av fördelarna som Kristofer Vamling ser med den här potatisen är en minskad användning av bekämpningsmedel.

– Idag bekämpar man upp till tio gånger och kanske kan man komma ner till en eller två bekämpningar per år, säger Kristofer Vamling på Plant Science Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".