Skola utanför Varberg läggs ner

Valinge skola utanför Varberg läggs ner och görs om till förskola. I stället får eleverna åka till Lindbergs skola.

Varbergs ledande skolpolitiker ställde sig i måndags bakom förslaget som ska genomföras om ett år, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Jörgen Friberg.

– Det finns flera olika anledningar till detta. Vi har gjort en samlad bedömning och framför allt är det utifrån ett pedagogiskt perspektiv.

Men pengarna finns också med i bilden?

– Ja, men det är en väldigt liten del av det hela. Det rör sig om 150 000 kronor per år som vi räknar med i besparingar. Men det är absolut inte huvudargumentet. Det finns andra argument, framför allt de pedagogiska.

På vilket sätt är det pedagogiskt bättre att låta barnen i Valinge gå i Lindberg?

– Vi har ju en F9 skola i Varberg. Det betyder att man börjar i förskoleklass och går till och med nian i en och samma klass. Skolan i Valinge är en F2 skola vilket betyder att man idag börjar i förskoleklass i Valinge men när man går ut tvåan går man in i Lindbergs skola. Det betyder att vi har två inskolningsprocesser.

– Vi tror att med vi med detta kan få den helhet även för barnen i Valinge som vi eftersträvat genom den här F9 satsningen som vi har gjort i Varberg, säger Jörgen Friberg, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".