Trålforskare avvisar farhågor

Marinbiologen Tomas Lundälv är skeptisk till påståendet att en gasledning utanför Väröhalvön skulle kunna orsaka bottendöd.

Det var Hallandsfiskarna som i nyheterna tidigare under veckan menade att om man inte längre får tråla på botten så kan det bli syrebrist.

Men det finns inga belägg för något sådant, säger Tomas Lundälv.

– Jag finner det osannolikt därför att i samband med att man virvlar upp bottenmaterialet som man gör vid trålning så blir det mera åtkomligt för fortsatt nedbrytning av bakterier och annat vilket snarare skulle tendera att öka syreförbrukningen, säger Tomas Lindälv.

Bottentrålarna gör nog mer skada än nytta för syresättningen, även om det kan finnas grunda områden i Kattegatt där trålningen kan hjälpa till att blanda ner syrerikt vatten uppifrån.

– Just i Kattegatt vid speciella tillfällen så kan man väl tänka sig det teoretiskt i alla fall, säger Tomas Lindälv.

Annars är det mest positiva saker som man kunnat se utmed gasledningar eller andra havsområden som skyddats mot bottentrålning.

– I många fall har man kunnat påvisa att detta leder till både en ökad fiskrikedom och ökad artrikedom generellt. Även fisk brukar gynnas av att det finns tillgång till skydd som man kan tänka sig att sådana här ledningar kan bidra med, säger Tomas Lindälv.

Men faktiskt kan fiskarna ha en poäng i att en gasledning kan bromsa vattenströmmar så att döda alger samlas och det blir syrebrist på det viset, men i så fall bara på små områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista