Ger snart full effekt igen.

Ringhals 3 i full drift tidigare än väntat

Den tredje reaktorn på Ringhals väntas under måndagen komma i gång på full effekt igen efter kortslutningen i en generator i augusti.

Det är flera veckor tidigare än beräknat, enligt Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen.

– Den första tidsplanen som lades efter händelsen var grovt tillyxad, kan man säga. Men vi har också fått mycket hjälp av leverantören, och vår personal och leverantören har lyckats bli färdiga långt tidigare än vad vi ursprungligen trodde, säger han.

Vad betyder det att ni kommer igång fyra veckor tidigare än vad ni trodde för ett tag sedan?

– Det betyder givetvis att vi får ett mycket mindre intäktsbortfall än vad vi hade befarat, det är ganska många miljoner som är skillnaden.

Kvarglömt verktyg bakom felet
Det var den 20 augusti som det uppstod rökutveckling i en av de precis nyinsatta generatorerna på Ringhals 3. Det visade sig vara ett elektriskt fel som sannolikt berodde på att ett kvarglömt verktyg hade orsakat kortslutning.

De första dagarna stod Ringhals 3 helt stilla men har sedan gått på halv effekt.

Samtal med leverantören
Man trodde att det skulle ta ända till den 15 oktober att byta ut den skadade generatorn. Men redan nu är alltså reserv-generatorn på plats och därmed blir frågan aktuell igen om leverantören ska vara med och betala för driftavbrottet.

– Vad vi har fokuserat på nu sen vi fick haveriet i generatorn är att få tillbaks anläggningen i full drift. De förhandlingar som ska föras kör vi efteråt när vi i tillbaka i stabil drift igen, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista