Länsstyrelsen positiv till vindkraftsplan

Länsstyrelsen har inga avgörande invändningar mot Laholms kommuns förslag till översiktsplan för utbyggnad av vindkraft i kommunen.

Förslaget har väckt många kritiska röster från Laholms inland, med dessa synpunkter kommenterar inte Länsstyrelsen i sitt yttrande.

Först när kommunen antagit en detaljplan för vindkraftutbyggnaden, och den planen överklagas blir det aktuellt för länsstyrelsen att engagera sig i enskilda personers åsikter.

I stort stödjer Länsstyrelsen Laholms kommuns arbete för att med en plan för vindkraftutbyggnaden uppfylla regeringens mål om vindbruk.

För ett av de aktuella områdena, det som ligger söder om Mästocka, är Länsstyrelsen ifrågasättande eftersom dem historiskt och upplevelsemässigt viktiga landskapbilden där påverkas negativt, som man skriver kan, men inte så att man säger nej.

Kommunen vill ha ett skyddsavstånd på 750 meter mellan vindkraftverk och hus i stället för 500 som är det vanligaste. Det vill länsstyrelsen att kommunen motiverar bättre, inte för att man tycke idén är dålig utan med tanke på framtida eventuella rättsliga processer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista