Minskad osttillverkning i Falkenberg

Samtidigt som Arla beslutat om ännu en förbättring av betalningen till sina mjölkbönder, får Arlas anställda i Falkenberg anpassa sig till en minskad osttillverkning. Och inom kort får konsumenterna dyrare mjölk, ost och andra mejeriprodukter.

Allt som en följd av den upptrissade världskonkurrensen och Arlas försök att motverka medlemsflykt.

– Vi får dra ner med 390 ton det sista kvartalet. Vi har en budget på 28 000 ton så det är ingen stor effekt, men det märks. Vi kommer att få gå ner vad gäller helgarbetare men ingen blir av med jobbet, säger Roland Johansson som är ställföreträdande platschef vid Arlas osttillverkning i Falkenberg.

Ökad konkurrens
Även om följderna inte blir så kraftiga för osttillverkningen i Falkenberg, så har konkurrensen om mjölken blivit påtaglig för de 200 anställda. Efterfrågan på mejeriprodukter har ökat kraftigt i länder som Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

Och den mjölk som finns har blivit allt dyrare, inte minst efter att Arla i höst genomfört den ena höjningen efter den andra av ersättningen som mjölkbönderna får för sin mjölk.

Priset är nu för första gången över tre kronor kilot. En taktik som bland annat bottnar i hotet från främst danska mjölkbönder att lämna Arla.

Kännbart för konsumenterna
För ostproduktionen, som behöver mycket mjölk och dessutom kräver mycket personal och lagerhållning parerar man de ökande kostnaderna med förändringar i sortimentet. 

Också konsumenterna får känna av utvecklingen. Arla aviserat nu om prishöjningar för butikerna på i snitt tio procent, för ost ännu lite mer, och affärerna lär lägga på ytterligare ett antal pocentenheter, säger Tobias Wåhlén vid Arlas svenska huvudkontor.

Han tror att det kommer att dröja åtminstone ett halvår innan effekten slår igen för mejerierna.

”Inga större hinder”
För Arla i Falkenberg innebär den produktionsminskning man nu gör inga större hinder för framtiden. Vänder utvecklingen åt rätt håll blir det inte svårt att öka igen, enligt Roland Johansson.

Osttillverkningen i Kvibille påverkas inte i samma utsträckning av mjölkkonkurrensen, och där görs inga produktionsförändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista