Kristdemokraterna försvarar dyrare bensin

I valrörelsen lovade kristdemokraterna att sänka skatten på bensin och diesel, men på måndagen höjde alliansregeringen i stället skatten. Hos kristdemokraterna i Halland går åsikterna isär om huruvida höjningen är rätt eller inte.

- Personligen tycker jag det är fel att höja skatten på bensin och diesel eftersom det inte kommer att leda mindre utsläpp av koldioxid, säger Lars Gustafsson riksdagman från Halland.

En höjning av avdragsrätten för resor till och från arbetet med 50 öre per mil är inte tillräcklig, enligt Gustafsson. Men han tillägger att man i en alliansregering måste kompromissa.

- I en allians är det viktigt att komma överens om budgeten, och vi kan inte vinna i alla delar, säger han vidare.

Lars Gustafsson vill gärna framhålla att höjningarna av dieselskatten i alla fall till viss del kompenseras av en skattesänkning på nya dieselbilar.

Hans partikollega, kungsbackapolitikern, Larry Söder, som också är partiets distriktsordförande i Halland, tycker däremot att det är bra med en höjning. Han är en av få distriktsordförande i Sverige som är för.

Han tycker att eftersom miljön blivit en allt större fråga så måste partiet se över sin politik. Något som han tror att väljarna håller med om. Han tror att en höjning kan gynna miljön genom att andra drivmedel får större möjlighet att konkurrera.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista