Borgerliga partier fortsätter SPI-samarbete

Man ska inte överdriva hur besvärligt det är att regera utan en total majoritet i fullmäktige. Det säger kommunstyrelsens ordförande i Halmstad Carl Fredrik Graf apropå det något osäkra läget i Halmstadpolitiken ett år efter valet.

Läget innebär visserligen att det finns en risk att man förlorar enskilda omröstningar i fullmäktige, men det viktigaste är att alliansen och samarbetspartiet SPI har makten över vilka frågor som ska dit, enligt Carl Fredrik Graf.

För att få majoritet i fullmäktige tvingas alliansen dels lita på att Sverigedemokraterna inte röstar med oppositionen och dels på att en avhoppad moderat och SPI:aren Brynolf Wendt röstar med alliansen.

Det är inte helt självklart det visade sig vid budgetsammanträdet nyligen då Wendt avgjorde frågan om Örjansskolans renovering och röstade mot alliansen.

Efter det föreslog folkpartisten Fatima Svanå att alliansen skulle samarbeta med miljöpartiet istället för med SPI. Då skulle man få en stabil, total majoritet och slippa lita på något svajiga ledamöter.

Men för Carl Fredrik Graf är det ännu inte aktuellt att se sig om efter nya samarbetspartier, och det beror framförallt på vilken typ av fråga det var som man förlorade.

Å andra sidan så är de mest kritiska frågorna redan avgjorda för det här året i och med att budgeten är klubbad, så därför finns det kanske ingen omedelbar anledning att bryta samarbetet med SPI. Och det tror inte heller Carl Fredrik Graf att övriga ledamöter i alliansen vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista