Oro för förorenat vatten i Getinge

Getingebon Svein Henrikesen är mycket kritisk mot Halmstad kommun för att han inte tidigare fått information om de föroreningar som trängt in i dricksvattennätet.

Svein Henriksen bor precis intill den industritomt där man i somras upptäckte flera tunnor med giftiga kemikalier, tunnor som grävdes ner på 1970-talet.

Analyser av dricksvattnet som blev klara på tisdagen visar på förhöjda halter av ämnet trikloreten.

Svein Henriksen är en av de som fick beskedet att man inte ska dricka vattnet från kranen tills vidare.

Under onsdagen har han förgäves försökt få besked från kommunen och sjukvården om riskerna och vilka gifter som finns, men inte fått några klara besked.

Tunnorna upptäcktes redan den 23 juli och han tycker att kommunen borde tagit prover tidigare, eller sagt åt dem att sluta dricka vattnet tidigare.

Framförallt är han orolig för hur barnen kan ha påverkats av vattnet. De har bara bott i huset i ett och ett halvt år, men eftersom tunnorna funnits i marken sen 70-talet, befarar han att föroreningarna påverkat vattnet under lång tid.

Sex bostadsfastigheter och två industrifastigheter kommer nu få provisorisk vattenförsörjning medan den vattenledningen som är förorenad spolas rent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista