Förvaltning vill inte erkänna misstag

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Halmstad svarar på torsdagen på kritiken från Getingebon Svein Henriksen om bristen på besked kring det förorenade dricksvattnet i Getinge.

Svein Henriksen och hans grannar har avråtts från att använda det kommunala dricksvattnet, sen förhöjda halter av trikloreten hittats, troligen orsakat av de gifttunnor som grävts ner på industrifastigheten intill.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Anneli Marklund på Halmstad kommun pratade igår med Svein Henriksen, efter att själv ha varit i kontakt med Livsmedelsverket.

– Det här är inget farligt,  det är över gränsvärdet, men mycket låga halter, säger Anneli Marklund.

Svein Henriksen är en av de sex husägare intill före detta Porolon i Getinge som på 70-talet grävde ner dom gifttunor i marken som hittades i somras. Han är kritisk till att kommunen inte direkt när tunnorna hittades tog prover på dricksvattnet, och varnade grannarna.

Miljö-& hälsoskyddschef Roger Weman svarar såhär:

– Vi har ett arbetssätt som vi tycker är en bra avvägning mellan risk och åtgärd. Och vi måste ju ta ett ansvar för många människor och inte bara för en människa. I det här fallet hade jag inte gjort annorlunda med facit på handen, säger Roger Weman.

På onsdagen togs nya vattenprover i ett vidare område i Getinge, prover som man ska få svar på i morgon, dessutom fortsätter undersökningen av själva industritomten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista