Systematiska förbättringar av demensvården fortsätter

Arbetet med att systematiskt förbättra demensvården fortsätter. I går redovisade Halmstad kommun tillsammans med landstinget sina erfarenheter av projektet Genombrottet som redan provats med goda resultat på andra håll i Halland och övriga landet.

I Halmstad har team från olika äldreboenden i kommunen provat en mängd små förändringar för att förbättra vården, berättar Maria Mellåker som är projektledare

I Halmstad har team från olika äldreboenden i kommunen provat en mängd små förändringar för att förbättra vården.

Inriktningen för Genombrottsprojektet i Halmstad har varit att öka säkerheten och tryggheten för demensjuka med de allra svåraste symptomem, som till exempel depression, vanföreställningar och aggresivitet. Det har skett genom att 150 förbättringsidéer testats under de nio månader projektet pågått. Nästan 100 av idéerna har permanentats eftersom de gett bra resultat, säger projektledaren Maria Mellåker. Det handlar till exempel om en lugn miljö vid måltider, olika vardagsaktiviteter och sinnesstimulering.

De åtta bästa förbättringsidéerna ska nu prövas av samtliga demensboenden i Halmstad kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista