Kommunalråd delade ut fackliga flygblad

Videomix juridiska ombud kritiserar det socialdemokratiska kommunalrådet Jana Nilsson i Varberg för att ha tagit ställning för facket och delat ut flygblad utanför Videomix butik i Falkenberg.

Butiken har tillsammans med två andra butiker i Sydsverige satts i blockad av Handels för att få företaget att teckna kollektivavtal.

Även det socialdemokratiska kommunrådet Gerry Norberg i Falkenberg delade ut flygblad utanför butiken häromdagen.

– Jag har stått utanför och delat ut en information om den pågående konflikten, ingenting annat, säger Gerry Norberg.

Tycker du att ett kommunråd bör aktivt ta ställning i en sådan konflikt?

– Ja, för min del som har jobbat fackligt i kanske 20 år är detta inget konstigt. Samtidigt har vi en statsminister som säger sig älska kollektivavtal, en arbetsmarknadsminister som värnar om kollektivavtalet och då vore det konstigt att jag som socialdemokrat inte vågar ta ställning.

Kan det inte uppfattas som provocerande eller olämpligt att du som företräder oppositionen i Falkenberg tar så aktiv del i en enskild sakfråga?

– Jag som person har tagit ställning, det är inte jag som oppositionsråd som har tagit ställning i den här konflikten. Med min fackliga bakgrund är det helt naturligt att ställa upp för en fackförening för att skapa ett kollektivavtal, säger kommunrådet Gerry Norberg i Falkenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista