Annebergssågen betalar sanering

Annebergssågen utanför Kungsbacka ska stå för saneringen av det område som förorenats med stora mängder tungmetaller vid sågen.

I fredags skrev Annebergssågen och nämnden för miljö- och hälsoskydd i Kungsbacka kommun på ett avtal om att saneringen ska vara klar inom fem år.

– Alternativet hade varit att vi fått ett föreläggande från kommunen att sanera inom en tvåårs-period och då kände vi att det var bättre att försöka hitta en överenskommelse så vi fick lite bättre tid på oss att göra saneringen samtidigt som kommunen får en förvissning om att det blir gjort, säger Anders Thorild som är vd för Annebergssågen.

Stora mängder arsenik
I början av året kom provresultaten från länsstyrelsens inventering av träimpregneringsanläggningarna i länet.

De visade att det fanns stora mängder arsenik, krom och koppar i området kring Annebergssågens fastighet i Älvsåker utanför Kungsbacka. Föroreningarna innebar inga akuta risker för området, men marken behövde saneras.

Nu är det alltså klart att Anneberssågen ska stå för saneringen av de cirka 300 kvadratmetrarna mark som har blivit förorenad. Saneringen ska vara klar inom fem år och kommer att kosta företaget mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

Påverkar resultatet
Kostnaden kommer att påverka företagets resultat, säger Anders Thorild.

– Vi kommer att göra så pass sämre resultat det året när vi tar kostnaden, så i den meningen blir ju verksamheten lidande. Vi har en tro på verksamheten framåt så vi tror att vi ska kunna bära den kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista